Er jeg udsat for vold?
Vold har mange former
Hvad er vold?
’Enhver handling rettet mod en anden person, som igennem denne handling; Skader, smerter eller krænker – og dermed får personen til at gøre noget imod sin vilje, eller holde op med at gøre noget imod sin vilje, eller holde op med at gøre noget af det han eller hun vil.’
Per Isdal, norsk psykolog ATV
Er jeg udsat for vold?
Det er et spørgsmål som rigtig mange kvinder er i tvivl om, når de ringer til Lev uden vold, eller et krisecenter for første gang.
Vold er grænseoverskridelser, som over tid vokser sig større og større. Det betyder at voldshandlingerne bliver voldsommere. Det betyder også, at dine grænser over tid har flyttet sig – og derfor kan det være svært at mærke de grænser, man oprindeligt havde da volden startede.
Er du i tvivl kan du læse mere omkring de forskellige voldsformer.
Det kan også være rigtig godt, at få talt med nogen om hvad du oplever. Lev uden volds hotline har åbent døgnet rundt på 1888
Voldsformer:
Det er den mest almindelige form for vold, da den altid er til stede, ved alle de andre voldsformer.
Den psykiske vold ændrer de fortællinger, vi har om os selv, og derfor er den psykiske vold, altid den vold det tager længst tid at vende tilbage til sig selv, fra.
Psykisk vold kan også bestå af gaslighting, hvor voldsudøveren netop forsøger, at så tvivl om den voldsudsattes virkeligheds opfattelse.
Psykisk vold kan også bestå af stonewalling, hvor voldsudøver ignorere og lægger den voldsudsatte på is.
Fysisk vold er den mest kendte voldsform. Oftest er den portræteret som kvinden med det blå øje. Men der kan også være tale om spark, skub, niv, fastholdelse, bid, kvælningsforsøg, stød, riven i håret.
Fysisk vold kan også omhandle at blive låst ude af sit hjem, presset til selvskade, presset til isbade, eller blive forhindret i, at indtage måltider og drikke.